Hur kan vi ha lekmän som domare i Sverige?

I bland känner jag att det ifrågasätts att man har lekmän som domare i svenska domstolar. Är det inte rättsosäkert? Svaret på denna fråga är nog nja! Eller vad finns det som är mindre osäkert? Vi måste betänka att vi lever i ett land där lekmän i princip styr över och bestämmer det mesta. Vi har en tradition att inte låta tjänstemän, styra, utan vi har bestämt att det är folket genom sina valda politiker som har den styrande makten. Visst även fördelen med detta kan ifrågasättas, och det görs i många länder, men inte i något demokratiskt land.  Hur som helst till frågan om varför vi valt att ha lekmannadomare (Nämndemän) u Sverige. Det bygger på vår demokratiska tradition, att folket skall döma folket, vilket förut skedde genom Kämnärsdomstolar, vilka bara bestod av Kämnärer vilket var dåtidens nämndemän. I UK finns modellen fortfarande kvar, och de dömer den största andelen mål, de enklare målen, och deras domar kan överprövas i det som motsvarar våra Tingsrätter. Ja det var lite historia och utblick, men åter till frågan har lekmannadomarna kompetens att döma, rättvist? Ja då urvalet till nämndemän skall vara baserat på omdömesgilla människor med god samhällskunskap, vilka inte har varit dömda, haft konkurs, eller på annat sätt olämpliga. De får inte heller ha någon annan uppgift i samhället, vilket kan orsaka risk för jäv. De får absolut inte låta sin politiska syn påverka domslut. Men hur kan då det ske, när de väljs ut för denna uppgift av de politiska partierna? Ja genom att deras politiska bakgrund är känd, och de är förbjudna att låta den skina igenom, till skillnad mot juristdomarna, vars politiska bakgrund inte är känd.

Men till huvudfrågan, varför skall lekmän vara mindre lämpade för att döma, än till att styra och leda hela samhället. Risken för dyrköpta konsekvenser är väl större för samhällskonsekvenserna än för domarna, då domarna är möjliga att överpröva.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.