Debatt sida

Det kan vara dyrt att vara nämndeman, Resekostnaderna och den förlorade arbetsinkomsten förutom kontantdelen äter mycket snabbt upp våra arvoden!!

Tyvärr är det så, att de som inte har möjlighet att åka kollektivt, också har de längsta resvägarna, och därför också får stå för de största kostnaderna, för att arbeta som nämndeman.

Det går inte att köra en bil för 18,50 per mil. Enligt mina beräkningar, kan man aldrig komma under 25 kronor milen om man räknar in alla kostnader som kommer av användandet av bil. Bilkostnaden ligger mellan 25 – 45 kronor milen, beroende på bil och körsträcka per år. I princip får nämndemannen betala mellan 6,50 till 26,50 kronor per mil ur egen ficka.

Idag får vi, nämndemännen i bland annat Tingsrätter en ersättning på 18,50 kronor per mil plus parkeringsavgifter och i vissa fall även trängselskatt.

En nämndeman i en Tingsrätt får 250 kronor för en förhandling som är kortare än 3 timmar, och 500 kronor om förhandlingen är längre. Har nämndemannen längre än 50 kilometer mellan hem och Tingsrätt får han också ett inställelsearvode på 100 kronor per dag.  På dessa ersättningar dras schablonskatt på 30%, men en yrkesarbetande nämndeman får betala närmare 50% i skatt på dessa. Detta gör att en nämndeman som har en tur och returresa resa på 100 kilometer får då en reseersättning för bilkörningen och inställelsearvode på 285 kronor alltså 28,50 per mil och det år ok om man har en lite mindre bil och kör ca 2500 km per år med bilen själv. Men tyvärr om han kör 20 mil blir det 470 kronor och då får han bara ut 23,50 vilket gör att han måste betala minst 1,50 x 20 = 30 kronor ur egen ficka, och då får han bara ut ca . Om han haft en lite större bil , såsom en Volvo eller liknande och inte kör mer än 1500 mil per år, kan kostanden ligga på ca 35-40 kronor per mil, och då

En nämndeman som har 9,5 mil tur och retur och kör en liten billig bil får ut för e heldagsförrättning 288,25 kronor och för en halvdagsförrättning 113,25 kronor. Hade han en lite dyrare bil typ Volvo, så skulle han få ut 145,75 för en heldags och gå minus med 29,25 kronor för en halvdagsförrättning.

Nämndemannaersättningen är troligen baserad på att nämndemännen skall vara pensionärer och kunna resa med kollektiva färdmedel.  Regeringen och Domstolsverkets förhoppningar om att få in fler unga som nämndemän, kan närmast uppfattas som ett försök att lösa ett problem genom att uttala ett ”Mantra” i stället för att ta i problemet.  Tyvärr ser situationen ännu värre ut för nämndemän som arbetar, då det som man kallar, ersättning för inkomstförlust, bara är för kontantdelen, man ersätter inte kostnaderna för inbetalning av sociala kostnader eller pensionskostnaderna. Så en ung arbetande person som är nämndeman under en lång tid, måste se till vad förlusten av pensionsinbetalningarna innebär för den kommande pensionen.

Här kan vi debattera händelser och frågor som berör rättsväsendet och nämndemännens situation.

Att vara nämndeman är ingen lönsam aktivitet, ibland till och med rena volontärarbetet, bland annat på grund av för låg bilersättning.

Hur får vi ett mer rättssäkert samhälle

Hur skyddar vi våra ungdomar och barn

Funderingar om hur vi dömer och dess konsekvenser

Det går inte att köra en bil för 18

Hedersvåld och hur man bedömer vad som kan ses som normalt i mångkulturellt samhälle eller skall vara straffbelagt.
Debattartikel i DN 130515

Jävsfrågan och dess konsekvenser i nämndemannafrågan

Södertäljemålet:

Artikel i DN 7 oktober, angående jäv i Södertäljerättegången. ” Avskaffa nämndmännen”. Läs artikeln.

DN Debatt  10 oktober. “Haveriet i Södertäljemälet är inte unikt”. av Claes Sandgren professor i civilrätt. Läs artikeln.

Mangs rättegången

DN Debatt 12 oktober. Jävs frågan Rättegången mot Mangs kan tas om. Läs artikeln

DN reprotage 13 oktober i området Jäv i rättegångar
Krav på partierna att ställa krav på sina nämndemän att inte samtidigt sitta i polisnämnden och vara nämndeman. Se artikeln

DN Ledaren 15 oktober
Bakläxa för nämndmän läs artikeln kort fundering om nämndemännens vara eller inte vara samt  om urvalsprocessen.

Debatt i SVT1 2012-10-10 Leif Silbersky vill kasta ut nämndemännen Se Prova sedan att gå in på SVT play om några dagar, när själva debatten finns där.

Inlägg från Henry Aldrin 20012-10-11.

Hej
Jag har lyssnat på debatten i TV. Den gav en del men inte allt.

Jag har artigt hälsat på advokaten som var med i debatten.
Jag tycker att de nämndeman jag arbetat tillsammans med har visat engagemang under och efter rättegången och någon risk för att de skulle somna har jag inte märkt.
Jag har hållit en hel del polisförhör under mina 38 år som utredningsman (totalt 44 år) inom polisen. Det har vid flera tillfällen inträffat att närvarande advokat somnat under pågående förhör. (Jag kanske är tråkig att lyssna på?).
Jag har uppfattningen att nämndemannasystemet är bra. Visst finns det brister, men bristerna i rättegångarna finns hos ALLA parter: Ordförande som inte styr 100%igt, åklagare som åtalar med fel brottsrubrisering, advokater som medvetet påverkar vittne.
Efter varje rättegång blir man påmind om vad en rättegång kostar. Naturligtvis måste de faktiska kostnaderna fram, men ibland verkar advokatkostnaderna mycket höga.
Tittar man på kostnaderna i Södertäljerättegången så frapperas man över hur lite nämndemän kostar och vad mycket advokater kostar. Vad polis, domare, åklagare kostar i detta fall finns inte med.

Jag tror systemet som vi har är bra, men nämndemannautbildning är viktigt.
I många rättegångar märker jag att olika medverkande gör – som jag tycker – fel. Jag saknar någonstans som en rak linje att framföra det som behöver rättas till någonstans. Ex.: Om en misstänkt är åtalad för fem olovliga körning som skett på sex månader så bör det i stället vara åtal för “grov olovlig körning”.  Sekretess i detta.Jäv-frågan måste alltid finnas som en röd tråd i vår tillvaro i rätten

Viktigt med demokrati
Godnatt
Henry Aldrin

 

Länkarna är i pdf format, och kan läsas av Adobe reader. Det kan laddas ner gratis http://get.adobe.com/se/reader/

Kommentera eller kom med dina åsikter  här nedan, så kan vi också kanske bidra i rättsäkerhetsfrågan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.